Ontdekken wie je bent

Waarom verwachten we van jongeren dat ze na vier jaar studie de kennis hebben om een leven lang vooruit te kunnen? Die vraag stelt studente Karlijn Ligtenberg zich.

Ze schreef een pleidooi hoe het hoger onderwijs moet veranderen want de arbeidsmarkt heeft volgens haar geen behoefte aan gedresseerde paardjes. Ze won er de essaywedstrijd mee die minister Bussemaker nog vóór alle studentprotesten uit schreef.

Studeren en jezelf ontwikkelen

Karlijn pleit er voor om de studieduur te laten bepalen door de student en niet door strenge rendementsregels van de universiteit of hogeschool. Want als de tijd die je aan je studie mag besteden flexibel is, krijg je volgens haar meer tijd om ervaring op te doen voordat je de arbeidsmarkt op gaat. Denk aan naar het buitenland gaan, andere vakken volgen en mee te doen aan denktanks en projecten. Dan lukt het je als student om jezelf te ontwikkelen en steeds beter in te zien welk beroep straks bij je past.

Slim huiswerk maken

Bij HIP denken we dat het ook tijdens de middelbare school belangrijk is om diverse ervaringen op te doen. Meer te zien en mee te maken dan alleen dat wat op school gebeurt. Bij het maken van profielkeuze krijg je al veel vragen over wat je later denkt te worden. Hoe beter jezelf kent, hoe beter je die keuze kan maken. Je leert al veel door met vrienden en vriendinnen om te gaan, maar ook een bijbaantje als oppassen of een vrijwilligersproject kan helpen om te ontdekken wat je wel en niet leuk vindt. We helpen je met je huiswerk bij HIP. Als je thuis komt, ben je meestal helemaal klaar. In die vrije tijd kun je dan leuke dingen ondernemen, actief zijn als vrijwilligger (bijvoorbeeld op de sportclub) of nieuwe mensen ontmoeten met een bijbaantje. Iets voor jou? Je kan al een begin maken door eens na te denken over wat je naast school meer zou willen doen.


terug